Vee en Agrarische Show naar busstation Arriva

Dit jaar geen ‘bollen’ op de Nieuwmarkt op Bolletongersdei, maar het zwart- en roodbonte vee is samen met de Agrarische Show te vinden op het Arrivaterrein aan de Remise. De stichting Bolletongersdei heeft daarvoor samenwerking gezocht met kalverfokclub De Twaling die er haar jaarlijkse keuringsdag houdt. “Mede dankzij de gemeente Súdwest-Fryslân kunnen we beschikken we over een ruime locatie waar we aan alle voorschriften kunnen voldoen”, zegt een tevreden Cor de Groot als voorzitter van de Stichting Bolletongersdei.

Wat is het probleem met de ‘bollen’ op de Nieuwmarkt? De Groot: “Afgezien van alle veiligheidseisen van brandweer, politie en ambulance, is de grootste bottelnek de regelgeving van het bij elkaar brengen van vee en de aan- en afvoer hiervan. Dit is lastig en ook in de toekomst moeilijk te continueren.

Maar… geen vee betekent ook dat er geen standhouders met tractoren, machines en ander materieel komen. En daarmee zou je de ziel uit het evenement halen: bij Bolletongersdei hoort levend vee.”

Toen wethouder Maarten Offinga met de problematiek werd geconfronteerd, had hij maar één ding voor ogen: Bolletongersdei gaat door mét vee. “Ik heb een paar jaar geleden een aantal Bolswarders gepolst om Bolletongersdei nieuw leven in te blazen. Als Workumer loop ik elk jaar met trots rond op de Kokedei. Op Bolletongersdei was er wel een grote jaarmarkt, maar ‘wêr binne de bollen?’ Ze waren er maar nu dreigden ze wederom van het toneel te verdwijnen.”

Het raakte Offinga. Temeer omdat hij wethouder Economische Zaken is in een gemeente met 800 boerenbedrijven die direct en indirect werk bieden aan ongeveer 2500 mensen. “Heerenveen pretendeert een zuivelstad te zijn met drie melkfabrieken, maar waarvan er maar eentje werkt. In onze gemeente staat een bedrijf als GEA dat hoogwaardige innovatieve systemen levert aan de melkverwerkingsindustrie, we hebben met FrieslandCampina in Workum de grootste kaasfabriek van het land en een bedrijf als Hochwald waar 250 mensen werken en dat uitbreidingsplannen heeft.”

Wethouder Maarten Offinga (l) en voorzitter Cor de Groot bekijken samen de indeling van het Arrivaterrein waar op Bolletongersdei dit jaar het Boeren Beleefplein en de Agrarische show plaatsvinden.

Offinga ziet Bolletongersdei als een onmisbaar podium voor de agrarische sector. “Boeren gaan uiterst zorgzaam om met hun vee en hun grond om eerlijke en zuivere producten te kunnen leveren. Je ziet de laatste tijd echter dat juist de misstanden in de media worden uitvergroot en dat straalt in negatieve zin af op de hele sector. Dat maakt dat boeren zich vaak ten onrechte moeten verdedigen. Op Bolletongersdei kunnen ze laten zien waar ze echt voor staan.”

Keallefokclub De Twaling houdt keuring op Bolletongersdei in grote tent
In de zoektocht naar een toekomstbestendige invulling van het aspect ‘levende have’ kwam het bestuur van de stichting Bolletongersdei uit bij kalverfokclub De Twaling. De club organiseert al een aantal jaren de ‘keallekeuring’ in de rijhal van De Hanzeruiters maar had wel oren had naar een plek met meer publiek en uitstraling.
De volgende stap was het vinden van een goed bereikbare locatie met voldoende ruimte voor de keuring en de standhouders van de Agrarische Show.
Boeiend proces
Overleg met wethouder Maarten Offinga bracht uiteindelijk uitkomst: het Arriva-terrein.
Offinga: “Arriva verdient een compliment dat het ruimte creëert voor Bolletongersdei, maar ik heb ook grote waardering voor de vastberadenheid en flexibiliteit van het bestuur. Het was een boeiend proces.”
Cor de Groot: “Wij zijn er als stichting ook erg blij mee. Op het Arrivaterrein zetten we een grote tent neer waar de keuring van de kalveren plaatsvindt.
De tent biedt ook ruimte voor een interactief symposium en de manifestatie Burger Meets Boer waar een aantal agrarische ondernemers hun kijk op de sector en de passie voor hun product deelt met de bezoekers.”
Dit boerenbeleefplein sluit volgens De Groot goed aan bij het educatieve programma dat voorafgaand aan Bolletongersdei plaatsvindt op scholen en bij Hochwald. Het plein biedt standhouders ook volop mogelijkheden om hun bedrijf optimaal over het voetlicht te brengen.
“Eigenlijk komt alles hier samen, en er is natuurlijk ook alle ruimte voor een hapje en drankje en om verder met elkaar in gesprek te raken.”