Sjerp de Jong en Ilse Koster maken favorietenrol waar op FK ringrijden

Bolsward – ,Jo hawwe se, of je ha se net’, vertelde stekster Ilse Koster onlangs in een interview. De uit Witmarsum afkomstige stekster had ze zaterdag allemaal. Samen met Sjerp de Jong maakten zij, in een Friese sjees, hun favorietenrol waar in het Fries kampioenschap ringsteken. Met 84 punten pakten De Jong en Koster, met voor de sjees de Friese ruin Wobke, de gouden swipe van het FK kampioenschap. Dit Witmarsumer duo voltooide daarmee een unieke serie door vijfmaal Fries kampioen te worden.

 

 
 

 

 

Het Fries kampioenschap ringsteken, dat beurtelings in Bolsward en Dokkum wordt gehouden, was de opmaat naar Bolletongersdei op donderdag 5 oktober. De organisatie was dan ook in handen van de stichting Bolletongersdei, die de zeven hoogst geklasseerden van de competities van de Friese Aanspanning en de vereniging het Friese Tuigpaard in een zonovergoten Bolsward aan de start zag verschijnen. Het mooie weer lokte honderden toeschouwers naar het historische centrum van Bolsward, waar de Friese sjezen, de jachtwagen, de boerenwagen, de barouche en een Zwitserse boodschappenwagen een fraai decor vormden tegen het fraaie aloude stadhuis van Bolsward.

Voorafgegaan door 10 leden van de Hanzeruiters, twee aanspanningen, zes ponyrijders onder het zadel en drie Friezen onder het zadel begon het Fries Kampioenschap met een prachtig defilé van de veertien deelnemers door het centrum van Bolsward, maar ook – tweemaal – langs verpleeghuis Bloemkamp, waar de bewoners en personeel veel waardering hadden voor dit defilé.

Opgewarmd door dit prachtige schouwspel verzamelde het talrijke publiek zich aan weerszijden van de stadsgracht, om getuige te zijn van een felle strijd om de Gouden Zweep. De wedstrijd ging over zes ronden en langs vier palen. Speaker Henk Dijkstra, op zijn eigen bekende wijze, hield tijdens de wedstrijd het publiek goed op de hoogte van de deelnemers, de voertuigen en met bijzonderheden van de paarden. Ook tijdens de pauze, waarin de jury met de puntenstelling bezig was, informeerde Dijkstra op deskundige wijze het publiek.

Met 84 punten ging voor de derde keer op rij de Friese titel naar Sjerp de Jong en Ilse Koster. Uit handen van wethouder Mirjam Bakker ontving De Jong de Gouden Zweep, vervaardigd door ,Pracht en Ambacht’ uit Bolsward, terwijl Ilse Koster de oranje sjerp kreeg omgehangen. Rik en Eline Schoenmaker uit Soest bleven met 81 punten slechts drie punten achter het winnende koppel. Op de derde plaats eindigden Jaap van Gunst en Lutske brouwer uit Oldemarkt met 73 punten.

 

De prijs voor het schoonste geheel ging bij het Friese Tuigpaard naar André en Anneke van der Staal met hun Wiuwerter sjees. Bij de Friese Aanspanning werd de combinatie Sijbren en Alice Reijenga uit Joure, met in hun glaslandauer een heus bruidspaar met bruidskinderen, gekozen tot schoonste geheel.
De tuigwedstrijd, tijdens de puntentelling, werd gewonnen door Watte Bruinsma en Froukje van der Veen uit Rotstergaast, met zijn paard Hessel.

Voorzitter Cor de Groot van de Stichting Bolletongersdei kon na afloop alleen maar tevreden zijn. ,,Wy hawwe in moaie dei hân, en sjogge alwer út nei it folgjende FK in 2019”.

Uitslag: 1. Sjerp de Jong/Ilse Koster, Witmarsum, 84 punten; 2. Rik en Eline Schoenmaker, Soest, 81 punten; 3. Jaap van Gunst/Lutske Brouwer, Oldemarkt, 73 punten; 4. Willem en AnnaRikst Eppinga, Sondel, 70 punten; 5. Andre en Anneke van der Staal, Poppingawier, 66 punten; 6. Geale en Antje Landheer, Warten, 65 punten; 7. Gert van Dijkhuizen/Margriet Griffioen, Oosterzee, 65 punten; 8. Sijbren en Alice Reijenga, Joure, 61 punten; 9. Oebele Tiekstra/Willy Bouma, Drachten, 58 punten; 10. Watte Bruinsma/Froukje van der Veen, Rotstergaast, 57 punten; 11. Meine Woudstra/Annelies Adema, St. Nicolaasga, 57 punten; 12. Andries Bouma/Suzan Poelstra, Workum, 57 punten; 13. Hendrikus ter Schure/Brechtsje Koopmans, Ouwsterhaule, 42 punten; 14. Piet van Manen/Anke Rispens, Twijzel, 13 punten.