Ilse Koster: ,Jo hawwe se, of je ha se net’

Felicitaties van Cor de Groot voor Sjerp de Jong en Ilse Koster. (Foto Henk Bootsma)

WITMARSUM – Sjerp de Jong en Ilse Koster zijn zaterdag 23 september de grote favorieten op het Fries kampioenschap ringsteken in het centrum van Bolsward. Om en om wordt dit kampioenschap in Bolsward en Dokkum georganiseerd. Aan de start komen de zeven beste combinaties van dit seizoen van het Friese Tuigpaard en van de Friese Aanspanning.

In het klassement van het Friese Tuigpaard voeren Sjerp de Jong en Ilse Koster de ranglijst aan. ,,Ook bij de Friese Aanspanning zouden wij hoge ogen gooien, maar je kunt maar voor 1 organisatie uitkomen, en dat is voor ons het Friese Tuigpaard. Zet mij maar in een sjees, heerlijk”, lacht Ilse Koster.  

Terwijl de deelnemers bij het Friese Tuigpaard met Fryske hynders en sjezen en gekleed in Friese kostuum langs de palen gaan, is het bij de Friese Aanspanning minder strak. Deelnemers kunnen met allerlei soorten wagens, denk aan authentieke rijtuigen, barouches, tilbury’s, jachtwagens enz. en verschillende paarden aan de start verschijnen.

Sjerp de Jong en Ilse Koster zijn de titelverdedigers op 23 september. In de twee eerdere edities in 2015 en 2016 grepen zij het Fries kampioenschap. Maar daarvoor in 2009 en 2012 werden zij ook al eens Fries kampioen.

In feite is het ringrijden zoals Ilse vertelt heel simpel. ,,Jo ha de ringen, of jo ha se net. It is gjin sjuerysport”. Sjerp vult aan: ,,Jo moatte it fan oar syn fouten hawwe. Wy hawwe neat te ferliezen, wy gunne in oar de priis ek wol”.  

Ilse wil nog wel kwijt dat zij liever niet op tijd verliest. ,,Ik mis noch leaver in ring, dan dat ik op tiid ferlies”.

Dat missen van ringen zal bij Ilse niet zo snel gebeuren, want zij is een ,betûft stekster’. Dat blijkt uit de statistieken. Vanaf 2009 heeft zij slechts 1 ring gemist in alle officiële wedstrijden.

Op Bolletongersdei is zij samen met Sjerp de Jong ook weer van de partij, maar Ilse weet nu al dat er tijdens die wedstrijd geen enkele stekster is die alle ringen pakt. ,,Ik ha der sels ek muoite mei. Ik ha sels in ,briltsje’ kocht, ik seach se net mear.”

Beiden vinden overigens de uitloopronde te lang in Bolsward. ,,Sjoen it tal dielnimmers soe de rûte wol koarter kinne. Langer dan in oere moat it ringstekken ek net duorre.” De lange uitlooproute dateert nog van de tijd dat er bijna 40 combinaties aan de start stonden in donker Bolsward. De laatste jaren schommelt het aantal deelnemers echter rond de twintig.  

Gezamenlijk hobby

Ilse Koster (42) en Sjerp de Jong (75) begonnen zo’n dertien jaar geleden met hun gezamenlijke hobby: het ringrijden in de onderlinge competitie van Het Friese Tuigpaard. Sindsdien behalen zij het ene succes na het andere, maar toch is dat niet het belangrijkste.

,,Je dogge mei omdat je moai spul hawwe, foar de gesellichheid en omdat it machtich is om wat mei hynders te dwaan. Dat is in stikje rykdom”, aldus Sjerp de Jong. ,,Wy ride ek foar de minsken”, meent Ilse Koster.

Meestal is de Witmarsumer combinatie een uur voor de aanvang ter plekke. Bij de wedstrijden van het Friese tuigpaard met sjees, in Fries kostuum en met het Fryse ruin Wopke. Vooraf wordt Wobke geborsteld en schoongemaakt, want ,it hynder moat al skjin wêze”. Die combinatie is op zaterdag 23 september te bewonderen tijdens het Fries kampioenschap in Bolsward.

Waarmee De Jong en Koster op Bolletongersdei aan de start verschijnen is nog onzeker. ,,It hinget fan it waar ôf, wer’t wy mei ride. By min waar wurdt it in ,jachtwagen’ en oars de sjees”, denkt Sjerp de Jong.