Deelnemers uit Noord-Holland naar Raboringrijderij

De vele voorstellingen van De Stormruiter leken de Raboringrijderij op Bolletongersdei in de wielen te rijden, maar uit onverwachte hoek kwam de oplossing. Op de jaarlijkse Hynstefokdei in Blauwhuis meldde zich spontaan een aantal deelnemers uit Noord-Holland aan. Er bestaat dus kans dat de hoofdprijs, de populaire verzilverde zweep, dit jaar mee gaat over de Afsluitdijk.

De voorstellingen van De Stormruiter slaan wel een gaatje in het vaste deelnemersveld, weten de organisatoren Cor de Groot en Ane Norder inmiddels. Het baarde hen aanvankelijk ook enige zorgen, maar met de aankondiging van de liefhebbers uit Noord-Holland, lijkt dat probleem ook opgelost.

,,Diverse leden van Het Friese Tuigpaard die meestal aan onze ringrijderij deelnemen, zijn nu betrokken bij de Stormruiter. Omdat zij er dit jaar niet bij zijn, biedt dat anderen weer kansen. Want iedereen met een aanspanning kan deelnemen aan de ringrijderij op Bolletongersdei. Behalve Friese sjezen zien we daarom ook elk jaar marathonwagens, landauers, concourskarren en soms zelfs authentieke landbouwkarren bij de twintig tot vijfentwintig combinaties, ” vertel De Groot.

Het ringrijden op Bolletongersdei is onlosmakelijk verbonden met het evenement. Voorzitter Cor de Groot van de Stichting Bolletongersdei heeft dit programmadeel onder zijn hoede, samen met oud-bestuurslid Ane Norder. De ringrijderij op Bolletongersdei werd vroeger georganiseerd door de gemeente Bolsward. De huidige stichting kan nog altijd rekenen op oud-gemeenteambtenaren. Zij helpen bij het klaarzetten van de palen, het geluid en het verzamelen en tellen van de ringen.

In 2017 werd de ringrijderij geschrapt vanwege het verwachte slechte weer. De hoofdprijs, de unieke verzilverde zweep die al sinds 2015 wordt gemaakt door Sytske Wijma en Christine Vos van Pracht & Ambacht, was al klaar.

,,Wij wilden de prijs gewoon een jaartje laten liggen, maar regiodirecteur Pieter Haanstra van de Rabobank had een ander idee: de zweep van 2017 kreeg een mooi plekje in een vitrine in het bankgebouw, naast prijzen voor typische Friese sporten die de bank beschikbaar stelt.”

Alle deelnemers ontvangen behalve bloemen en een verrassingspakket van Sonnema, ook een uit roestvrijstaal gesneden Fries paard. De beeldjes worden gemaakt bij technisch aannemingsbedrijf Bloemhof Bolsward. De laatste jaren nam mede-eigenaar Freddy Bloemhof ook deel aan de ringrijderij: ,,Dus best kans dat we hem een beeldje uit zijn eigen bedrijf kunnen overhandigen”, zegt Cor de Groot lachend.

Behalve de prijs voor de best ringstekende combinatie, zijn er ook prijzen voor het Schoonste Geheel en het bestgaande paard. Prijzen hiervoor worden beschikbaar gesteld door Iris Bloemen, Sikma’s Warenhuis en Sporthuis A.P. van der Feer. Henk Dijkstra uit Workum verzorgt deze avond het commentaar en zal ongetwijfeld ook uitleggen waarom beide laatste prijzen aan de winnende combinaties worden toegekend. 

Henk Dijkstra heeft thuis een enorm archief over paardensport. Als hij eenmaal de microfoon in zijn hand heeft vertelt hij ,vanuit de losse pols’. (Foto: Henk Bootsma)